Halvtid Premier League

  • 16 januari 2016 |
  • font size

 

Lite mer än hälften av den tjugofjärde säsongen av Premier League är spelad och vi befinner oss mitt i januarifönstret. Ett transferfönster som mest troligt kan komma att bli det mest spännande någonsin.

 

När vi summerar nyförvärv och spelarförluster i februari lär blickarna riktas mot framför allt Leicester och King Power Stadium. Får Ranieri behålla Vardy och Mahrez? Tillåts han spendera några pengar för att förstärka truppen ytterligare?

 

Jag undrar vad som realistiskt skulle kunna förstärka Leicesters trupp. Anfallsuppsättningen har visat sig vara mer än tillräcklig för att skaka försvar i ligan, vilket 38 mål framåt visar. Mittfältet, med en outtröttlig Kanté i spetsen springer sönder motståndarnas dito och firma Morgan/Huth visar gång på gång prov på hur enkelt försvarsspel kan fungera.

 

Jag vill säga att Leicester både har en tränare och en trupp som i år räcker för en Champions League-plats. Jag vill samtidigt påstå att den här upplagan av Premier League är den märkligaste sedan starten 1992, vilket har gagnat Leicester. Storklubbarna, med Arsenal som undantag, har underpresterat. Vi hittar till dags dato Chelsea på en fjortondeplats, Liverpool fem poäng utanför topp fyra och Manchester United slog något slags internt bottenrekord och tog tre poäng på sex matcher under vintern. Och hade allt stämt för Manchester City borde väl de joggat hem ligan i år med de här förutsättningarna? Istället slåss West Ham, Stoke, Palace och Watford om Europaplatser.

 

Det är alltid enkelt att tippa nykomlingar under strecket, men blickar vi längst ned i tabellen finner vi de två Tyne and Wear-lagen tillsammans med ett för säsongen värdelöst Aston Villa. Nyligen vann tränare Garde sin första match med Villa efter tio matchers misslyckande, men mycket ska till om Birminghamklubben ska klamra sig kvar i år. Större chans att säkra kontraktet ser jag hos Newcastle, som fick en usel start på säsongen. Sunderland? Nja, nu har de hängt löst alldeles för många säsonger. Det kanske är dags att börja om i The Championship och bygga på något nytt.

 

De närmaste veckorna ser jagsom nyckel inför våravslutningen. Allra mest ser jag fram emot att se vilken anfallare som avlastar Kane i Spurs, hur mycket Wenger säkrar upp för alla skador, hur Chelsea agerar i krisen och vilken klubb som tror sig kunna spendera sig uppåt i tabellen. Aldrig har Premier League varit så oviss. Aldrig har Premier League varit så kul.

 

/Johan Fransson

 

 

 

back to top